Categorie 
Viticultură

Digitalizarea agriculturii, tehnologie din vie și până la sticla de vin de pe raft

Lumea se schimbă, la fel și agricultura. Vorbim mereu despre digitalizare, iar mai nou atingem acest subiect tot mai des și când vine vorba despre vinificație.
Autor: 
Alina Răfoi
,  
September 26, 2019

În cadrul conferinței “Agricultura de precizie”, concluziile au fost următoarele: agricultura reprezintă prioritatea zero în cadrul Uniunii Europene, fiind cel mai important sector al economiei, iar pentru deceniul următor - cel al agriculturii digitale, fermierii vor fi nevoiți să se adapteze timpurilor și să adopte soluții tehnologice, care să-i ajute să lucreze mai inteligent și mai profitabil. Lumea întreagă se schimbă cu ajutorul tehnologiei și nici industria vinului nu rămâne la fel. Dacă activați în acest domeniu, ar trebui să știți că există câteva trenduri pe care ar trebui să le urmăriți. 


Tehnologia este tot mai prezentă în vie


Pentru a ști ce, unde și când să facă, viticultorul are nevoie de informații despre toate aspectele care pot influența creșterea viei, iar acestea sunt rezultatul prelucrării datelor brute provenite de la mai multe surse de date, cum ar fi senzorii din teren, stațiile meteo, dronele care pot survola și supraveghea via sau oamenii de pe teren.


Previzionarea, monitorizarea și planificarea mai bună a tratamentelor care trebuie făcute în vie sunt un exemplu foarte relevant. În baza informațiilor și alertelor primite atât de la senzorii din teren, cât și de la stațiile meteo, se pot face previziuni cu privire la tratamentele necesare în funcție de tratamentele anterioare, dar și de boli, condiții meteo sau dăunători. Vom avea deci nu doar o vie mai sănătoasă, dar și o reducere a cheltuielilor! 


Tot mai mulți clienți din mediul online


La nivel global, comerțul online de vin a crescut cu peste 600% comparativ cu anul 2006, ridicându-se acum la peste 4,5 miliarde de Euro. Platforma de comerț online și integrarea acesteia cu un sistem integrat de gestiune pentru vinificație, permite pe lângă o mai bună gestionare a comenzilor și a vânzărilor, și o îmbunătățire în comunicarea cu clienții sau cu distribuitorii. 


Gestiune eficientă pentru producătorii de struguri și vin


Soluțile BITSoftware pentru viti-vinicultură sunt aplicații specializate și complete pentru producătorii de vin, care gestionează toate procesele de la managementul terenului și al culturilor, planificarea și producția de struguri și de vin, îmbuteliere și etichetare până la distribuție.


Aplicați tratamente doar când și unde trebuie

Aplicarea tratamentelor doar atunci când există un pericol real pentru dezvoltarea bolii, în loc de stropirea pe bază de calendar, vă poate ajuta să reduceți în mod considerabil costurile. 


Urmăriți și planificați costurile în timp real

Urmăriți costurile cu utilajele și forța de muncă pentru a ști cât de mult ați cheltuit pentru fiecare lucrare din vița de vie. Faptul că vă vedeți costurile în timp real vă ajută să planificați bugetul și să calculați costul producției de struguri. Cunoașterea costurilor de bază ale producției de struguri vă ajută să determinați prețul strugurilor / vinului și să maximizați profitul, astfel încât să nu vindeți sub prețul costului de producție.


FieldBook AgriApps, soluția pentru viticultura de precizie, este o parte importantă pentru organizarea muncii în vie. Aceasta se adresează producătorilor de struguri și vin mici, mijlocii și mari, care doresc să obțină un avantaj competitiv. 


Deși pe piață există mai multe soluții care acoperă diferite aspecte ale gestionării podgoriilor, FieldBook AgriApps se diferențiază de toate celelalte prin faptul că este cea mai completă și ușor de utilizat soluție software și poate oferi rapoarte P&L la nivel de cultură sau hectar. Este singura platformă care îmbină într-o interfață simplă și intuitivă funcționalități de business, precum și posibilitatea de a se integra cu surse externe de tip IoT (stații meteo, senzori, GPS), precum și cu soluții de business avansate de tip ERP sau Business Intelligence. 


FBAA poate fi configurată pentru oricâte ferme viticole, fiind infinit scalabilă, datorită arhitecturii cloud bazată pe microservicii. Cu ajutorul acesteia se pot gestiona toate activitățile din vie: planificare, execuție și urmărirea lucrărilor, efectuarea de inspecţii și observații, previziuni cu privire la tratamente. 

BITSoftware oferă un pachet complet de soluții pentru producătorii de struguri și vin, specializat, complet și integrat, acoperind toate procesele. Pornim de la monitorizarea fermelor și parcelelor de vie, planificarea și derularea activităților ținând cont de evoluția fenologică, prognoza vremii, tratamentele aplicate anterior dar și de locația viei, sol și soiul de struguri precum și de stilul de vin ce va fi urmărit de către oenolog. Sunt controlate toate procesele care au loc în cramă: de la recepția strugurilor și până la obținerea vinului condiționat, planificarea și urmărirea îmbutelierii acestuia, finalizând cu gestiunea comercială a diferitelor canale de vânzare.