Agricultura digitală îi ajută pe fermieri să economisească bani

Tehnologiile digitale au potențialul de a crește eficiența și profitabilitatea fermelor.
Categorie:
Tehnologie
Autor: 
Alina Răfoi
,  
Apr 29, 2022

Agricultura este un domeniu în continuă dezvoltare. În prezent, fermierii nu trebuie doar să producă mai mult cu mai puțin, ci și mai repede. În același timp, ca în orice business, este obligatoriu să facă și profit pentru a rezista pe piața națională și internațională, atât de competitive și care se confruntă cu atât de multe provocări. 

Tehnologiile digitale au potențialul de a crește eficiența și profitabilitatea fermelor. România are un potențial enorm pentru a face performanță în agricultură, dacă fermierii ar creşte investiţiile în tehnologizare şi digitalizare.

Digitalizarea și accesul la informaţie reprezintă factori importanţi în dezvol­ta­rea sectorului agricol și la o reducere foarte importantă a pierderilor. Una din pierderile înregistrate de fermieri are loc chiar de la planificarea producției. Fără date precise privind solul și fără a se cunoaște nevoile reale ale culturilor, este imposibil să se calculeze aporturile necesare pentru sezon. Este deja demonstrat că o soluție software pentru gestionarea fermei reduce pierderile de îngrășăminte, de produse pentru protecția culturilor și de alte soluții folosite în timpul anului agricol.

Aplicarea greșită sau inadecvată a tratamentelor poate duce și ea la pierderi. Produsele de protecție a culturilor împotriva dăunătorilor și a bolilor este responsabilă de pierderi de randament, iar acesta este un alt factor care afectează veniturile fermierilor. Soluțiile digitale îi ajută pe fermieri să ia decizii în timp util, bazate pe informații și pe situația în timp real de pe teren. FieldBook AgriApps monitorizează continuu condițiile meteorologice de pe câmp și  fermierii sunt informați în cazul în care există riscul de vreme rea. De asemenea, au la dispoziție un modul de inspecții și observații, care permite adăugarea de informații, chiar și în format foto-video și este capabil să identifice “rețete” de bune practici în funcție de adversități sau stadiu fenologic, pe care să le propună ulterior utilizatorilor. 

Prin digitalizarea agriculturii, fermele agricole românești pot deveni mai competitive. Din ceea ce am observat în ultimii ani, există din ce în ce mai multă deschidere spre digitalizare şi în zona de agricultură. Tocmai de aceea, punem la dispoziția fermierilor soluția FieldBook AgriApps, o soluție inovativă pentru agricultura de precizie din România. Este singura platformă software care îmbină, într-o interfață simplă și intuitivă, funcționalități de business, precum și posibilitatea de a se integra cu surse externe de tip IoT (stații meteo, senzori, GPS), precum și cu soluții de business avansate de tip ERP sau Business Intelligence. 

FieldBook AgriApps gestionează toate activitățile unei ferme

FieldBook AgriApps poate fi configurată pentru scenarii globale, pentru mai multe tipuri de culturi și oricâte ferme, fiind infinit scalabilă datorită arhitecturii cloud bazate pe microservicii.

Cu ajutorul FBAA se pot gestiona toate activitățile fermei, precum:

  • planificarea, execuția și urmărirea lucrărilor agricole;
  • efectuarea de inspecții. observații, previziuni cu privire la tratamente;
  • gestiunea completă a personalului și a utilajelor și urmărirea în timp real a profitabilității pe parcelă și pe cultură;
  • gestionarea mai multor parcele sau ferme și evaluarea lucrărilor agricole

Citiți mai mult